Foto av en microfon for å illustrere podcast som er tema for dette blogginnlegget

Podcaster for deg som vil lære om psykisk helse

For ikke så lenge siden kom Spotify sin årlige oppsummering av brukeratferden til oss som er brukere av tjenesten. Denne er interessant, og i år var det en ganske stor økning i hvor mye tid jeg har brukt på å lytte til podcast. Å fylle på med ny kunnskap via hodetelefonene er for meg genialt, fordi det gir små injeksjoner som jeg kan fordøye. Selv om jeg er glad i å lese bøker også, er podcast en verdifull kilde til kunnskap, informasjon og refleksjon for meg. 

Du blir nok ikke så overrasket når jeg forteller at det er podcaster innen psykisk helse som dominerer katalogen jeg følger. For meg gir dette merverdi på en annen måte en “drøsepodcasts” der to eller flere, mer eller mindre, kjente mennesker snakker om hverdagene sine, selv om jeg ser at denne sjangeren har store lyttertall. 

Det er en podcastjungel, så som et bidrag til å finne frem har jeg samlet mine favoritter innen sjangeren psykisk helse, følelser og relasjoner. 

Guro og Guru

I Guro og Guru  møtes tidligere programleder Guro Fostervold og psykoterapeut Caspar Seip til samtale om tema basert på brev og innspill fra lyttere. Caspar har utviklet det som kalles “Caspars metode” som handler om å ikke sloss mot uroen vi alle kan kjenne på i forskjellig omfang, men tåle den. Uro kan bety angst, bekymring, lav selvfølelse, mange forskjellige reaksjoner på livet og utfordringene vi møter. Fellestrekket er at uro er en fysisk fornemmelse vi kan kjenne i kroppen, og sammen reflekterer Guro og Caspar rundt hvordan vi kan få det bedre gjennom å endre måten vi responderer på uroen. 

Relasjonspodden

Relasjonspodden er også en podcast som er bygget rundt samtaler basert på innsendte problemstillinger fra lytterne. Relasjonsterapeutene Dora Thorallsdottir og Kjersti Idem trekker sine egne liv og erfaringer inn i refleksjonene, og snakker om hvordan relasjonen vi har til oss selv påvirker relasjonene vi har til andre. 

Hos Peder

For mange er terapi fortsatt tabu, og det er mye mystikk rundt hva som faktisk skjer i terapirommet. I Hos Peder tar psykolog Peder Kjøs oss med inn i samtalene med klientene sine. Noen ganger en klient, andre ganger par, i parterapi. Jeg går i terapi, og er forbi frykten for merkelapper som eventuelt måtte følge med å snakke åpent om dette. Jeg kjenner meg godt igjen i samtalene Peder har med klientene sine, men må innrømme at jeg kjenner en del motstand rundt parterapi-sesjonene. Mer om det i neste anbefaling!

Hvordan har du det mann?

Hvordan har du det mann? er en samtalepodcast der hockeyspiller og tv-profil Erik Follestad møter andre menn i samtale om følelser. Det jeg liker veldig godt med denne er at det er en samtale på menns premisser. Mitt engasjement for likestilling innebærer også at jeg tror vi må la menn få finne sine egne måter å snakke om følelser på, ikke forsøke å presse menn inn i en form kvinner har skapt. Kvinner har ofte et nærere forhold til følelsene sine, og det har tradisjonelt vært mer rom for åpenhet fra og mellom kvinner. Evolusjonært er det ikke nødvendigvis noen fordel for menn å vise sårbarhet, hvilket er en forutsetning for å snakke om følelser. Erik sin podcast er et viktig bidrag for menn å finne sin form. Det er nettopp dette jeg synes er litt problematisk med Hos Peder, fordi jeg synes flere av mennene der presses inn i en form som er støpt for kvinner av kvinner selv og terapeuter. Hvordan har du det mann bidrar til å gi mer farge til bildet av hvordan menn snakker om følelser

Mellom oss – Følelsen

Hva er egentlig følelser? Hva forårsaker de? Dette dykker Mellom oss ned i når de tar for seg følelsene våre en etter en og dissekerer dem og eksemplifiserer. 

Noia

Sammen med Carina Carl, som jeg har nevnt tidligere, lager Christine Dancke podcasten Noia som handler om angst. De har gjester, og Christine har fortalt åpen om sin egen angst. Da jeg første gang fikk angst tett på kroppen var denne veldig lærerik og gjorde det lettere å forstå. 

 

Det finnes mange flere podcaster som handler om disse temaene der ute. Håper du finner noe du kan ha nytte av! 

Foto Jukka Aalho via Unsplash

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *