Notatbok, penn og kaffe på senga

Har du hørt om morgensider?

Kort fortalt er morgensider tre håndskrevne sider som skrives som noe av det første du gjør om morgenen. Innholdet er helt likegyldig. Det kan være løse tanker, handlelisten, drømmene du har drømt før du våknet, følelser, hva som helst. Til forskjell fra mye annen skriving har nemlig ikke innholdet i morgensidene noen betydning. Verdien ligger i at du skriver dem, ikke hva du skriver. Og det er et selvstendig poeng at de skrives for hånd. De fleste av oss skriver fortere på tastatur enn for hånd, og dermed går det for fort. Ved å skrive for hånd må du roe ned tempoet i hodet litt, tankene må tilpasse seg litt lavere fart, og dette gjør at du kommer i dypere kontakt med deg selv, ikke bare plasker i overflaten.

Hvem fant på dette?

Antakelig vil mange kunne påberope seg å være oppfinneren av morgensider, men jeg stiftet bekjentskap med dem gjennom boken “The Artist Way” av Julia Cameron, og Ida Jackson. Jeg har selv skrevet morgensider i noen måneder når dette innlegget skrives, og vil gjerne dele med deg effekten det har hatt for meg i en fase der livet bød på litt (ehm.. mye) motvind (av typen kald, fra nord).

Musikere er godt kjent med betydningen av å varme opp. Vi som synger vet at stemmen på ingen måte fungerer til sitt fulle potensiale uten oppvarming. Dette gjelder alle som spiller instrumenter på ett eller annet nivå. Å skrive morgensider er tilsvarende øvelse for mennesker som skriver. Forfattere, journalister, skribenter, ja alle som skriver i en eller annen form. I tillegg til å fungere som oppvarming er min erfaring at ideer kommer til overflaten, selv om de ikke alltid er åpenbare ved første øyekast, eller pennestrøk. Litt som frø som sås, men som jo ikke spirer før det har gått en stund. Kort eller lang. For meg er morgensidene litt som tannpuss av hjernen. De fjerner plakk, og fresher opp litt sånn at hjernen er klar til en ny dag.

Passer det for meg?

Du ser kanskje ikke på deg selv som en som skriver, så hvorfor er morgensider noe jeg anbefaler deg å prøve? Man trenger jo ikke varme opp til noe man ikke driver med? Vel, min erfaring er at morgensider kan gi effekt for den psykiske helsen vår, selv om skriving ikke er verken yrke eller hobby.

  • Åpenbaringer. Jeg har hatt flere aha-øyeblikk over notatboka. Plutselig ser jeg sammenhenger jeg ikke ville funnet ellers. Mønstre som kanskje har vært der i årevis. Det er vanskelig å gi deg eksempler på dette uten å bli privat, men ofte handler mine aha-øyeblikk om handlings- eller tankemønstre som har sitt opphav i barndom- eller ungdomstid. Mønstre jeg opprettholder helt ubevisst, som refleksjon med penn og papir plutselig åpenbarer.
  • Avsløring av tankemønstre. Over tid vil du erfare at noen ting er gjengangere i morgensidene dine. Disse temaene er ofte tankemønstre du ikke blir klar over når den ene dagen tar den andre. Det kan være at du stadig er innom ting du vil ha mer eller mindre av i livet ditt, og som du etterhvert ser at får mye fokus. Det er kanskje et signal om at du må gjøre noen endringer for å få nettopp mer eller mindre av det.
  • Dagbok. Jeg har skrevet dagbok av og på i mange år, men sjelden fått det til over lengre perioder. I noen skjellsettende perioder av livet mitt har jeg dokumentert tankene og følelsene mine, i andre dessverre ikke. Vi dras lett mot livssituasjonen vår i morgensidene, og dermed blir de en slags dagbok.
  • Refleksjon. Jeg er det som innen personlighetspsykologi kalles ambivert. Altså både ekstrovert og introvert, avhengig av situasjon og hvordan jeg har det. Et av trekkene ekstroverte har er at de tenker mens de snakker, ikke før. Dette trekket har jeg, og det er ofte i samtale med andre at tankene mine blir tydelige. Denne effekten har morgensidene. De blir en samtalepartner og hjelper meg tydeliggjøre for meg selv hva jeg tenker, mener, står for og er opptatt av.
  • Å stå i følelsene mine. Følelser er bare følelser. Jeg opererer ikke med å sortere følelser inn i positive og negative følelser, men bruker begrepet vanskelig eller vond om de følelsene som kjennes ubehagelige. Selv om følelser ikke er sannheten, så er de et tydelig signal. Hvis noe er vondt og vanskelig vil det ikke bli bedre av å unngå eller forsøke å gjøre det til noe positivt. Vi bestemmer ikke over følelsene våre, akkurat som vi ikke bestemmer over været. Satt på spissen må vi ta det vi får. Morgensidene hjelper meg å stå i både de følelsene som kjennes gode, og de som er vonde. Å sette ord på dem, uavhengig av opphav eller om det er en viktig situasjon eller om de er utløst av bagateller, gjør godt.

Hvordan gjør jeg det?

Det er ikke vanskelig. Du finner en notatbok, eller en bunke ark fra printeren, og en penn. Så skriver du akkurat det som faller deg inn til du har fylt tre sider. Det spiller ingen rolle om det er vanlige A4-ark eller andre størrelser. Dermed kan du skrive tre sider i en liten notatbok, eller tre A4-sider hvis du vil. Du bestemmer, det er dine sider og din prosess. Så legger du dem bort. Ikke les dem. Akkurat som at du ikke kan grave opp et frø for å se om det spirer, eller åpne et egg for å se om kyllingen har vokst litt, kan du ikke lese sidene dine før etter en stund. Når du har skrevet i ca åtte uker kan du lese. 

Du kan lære mer om denne prosessen og hvordan du kan bruke sidene til å løsne kreative blokkeringer i boken jeg nevnte innledningsvis hvis du vil gå mer i dybden. Men du kommer langt med å unngå å lese til det har gått litt tid. Aller helst bør du skrive om morgenen, derav navnet morgensider. Kanskje er det for krevende for deg på grunn av hverdagskabalen, små barn, at du er B-menneske og ikke klarer stå opp litt før du må, eller en hvilken som helst annen grunn. Da finner du et annet tidspunkt, det viktigste er at du skriver. Over tid vil du kjenne endringene, men du må gi det et par måneder.

Lykke til med skrivingen av morgensider! Legg gjerne igjen noen ord i kommentarfeltet hvis du prøver deg!

Bonusavsnitt for penn- og papirnerder

Dette er ikke for alle. På samme måte som bil for noen er lidenskap og for andre utelukkende er et fremkomstmiddel, så har vi forskjellig forhold til penn og papir. Hvis du er ok med en enkel spiralblokk og en kulepenn fra bilverkstedet ditt, så kan du stoppe å lese her. Hvis du imidlertid kan relatere deg til følelsen av en god penn som stryker silkemykt over godt papir, er du velkommen til å lese videre.

Jeg har så lenge jeg kan huske latt meg fascinere av notatbøker. På jobb skriver jeg i en sort Leuctturm 1917 B5 notatbok jeg har kjøpt og betalt selv. For meg er det å skrive på godt papir hverdagsluksus. For et par år tilbake fikk jeg øynene opp for fyllepenner. Det er en uendelig verden av penner der ute. Med former, farger, pennesplitter og blekk tilpasset enhver preferanse. Jeg liker veldig godt skrivefølelsen fyllepennen gir, og det er vanskelig for meg å sette ord på hvorfor. Antakelig er det en porsjon nostalgi, litt glede over å gjøre noe annerledes, og enkelt og greit en preferanse jeg har, akkurat som jeg liker blåmuggost.

Morgensidene har skapt en ny arena for å bruke skrivesakene mine. Akkurat nå skriver jeg i en notatbok fra Nuuna som sammen med bøkene fra Leuchtturm 1917 er en favoritt. Når man skriver med fyllepenn stiller det krav til papiret mht tørketid, gjennomblødning og utflytning. Jeg liker ikke så godt linjer og ruter, og helt blanke sider gir meg litt mye rom for kaos, så prikkete eller dotted papir er min favoritt.

Fyllepennsamlingen min er på ingen måte ekstravagant. Som med klokker og biler finnes det ingen grenser for hva man kan betale for en mer eller mindre god penn. Men jeg liker best å skrive med blekk fra blekkhus, ikke patroner. Også her er det helt umulig for meg å forklare hvorfor. Det er bare sånn det er. Morgensidene mine skriver jeg ofte med en penn fra Lamy, men jeg har andre jeg bytter på.

Hvis du kjenner deg igjen i dette har du antakelig allerede dette på radaren. Men hvis ikke har jeg noen anbefalinger mht hvor du kan kjøpe deg skrivesaker som tilfører litt hverdagsluksus til morgensidene dine.

Nydelige butikker for morgenside-vennlig penn og papir

Tudos – er nok den forhandleren i Norge med størst utvalg av fyllepenner og papir. Hvis du vil starte med noe som er bra til en ok pris er feks en Pilot Metropolitan en god startpenn.

Fru Steens bedrifter – har et smalere utvalg, men ikke desto mindre imponerende for dem av oss som liker nostalgi og at ting varer lenge.

Goulet Pens – er et flaggskip for penne-entusiaster i USA. Etter at tollgrensen forsvant blir det fort litt kostbart, men utvalget er ellevilt. Her finner du utstyr i alle prisklasser.

Lushdive – har jeg ikke erfaring med selv, men vet at mange andre er veldig fornøyd med utvalget her. De har også en fysisk butikk i Oslo, til forskjell fra de andre som primært er nettbutikker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *