Hvis – om verdier

Den lille damen sto der på scenen og spurte oss i fullt alvor. «Hva er din viktigste verdi? Hva er ditt viktigste verktøy? Hva er du mest stolt av?» Forsamlingen var 400 representanter fra Stavangers næringsliv med interesse over gjennomsnittet for IT på EVRY sin IT galla. Antakelig var vi litt uforberedt på å få disse spørsmålene.
Tilfeldighetene ville ha det til at jeg nettopp har lest flere bøker som sier noe om verdier, og jeg har hatt flere samtaler om betydningen av verdier innenfor de siste ukene. Jeg har linket til disse bøkene nederst i bloggposten. Det betyr at jeg har tenkt mye på verdier, både mine egne og andres. Også mitt inntrykk av andres mangel på verdier må jeg innrømme. Selv om det forsåvidt ikke er min sak påvirker det meg når jeg opplever at andre rundt meg ikke har, eller ikke bruker verdiene sine. Eller når andres verdisett er på kollisjonskurs med mitt. Derfor kom Anna Kirah sine spørsmål på et veldig godt tidspunkt.
Så, hva er mine verdier?
Og er en av dem viktigere enn de andre? Jeg er vokst opp i en familie med et klart verdisett. Familie og relasjonene oss i mellom var sentralt i min oppvekst. Ofte litt sånn «oss mot verden». I jobbsammenheng var mitt første møte med næringslivets syn på verdier at jeg ble bedt om å henge opp en plakat på alle møterommene. «Vi har fått disse fra Houston. Verdier er viktige så de skal opp på veggen.» Siden ble de aldri nevnt, og jeg tenkte ikke mer over det. Likevel sluttet jeg å jobbe for dette selskapet etter en stund. Det er det mange årsaker til, men jeg følte meg urettferdig behandlet, og det jeg opponerte mot har jeg siden forstått var at selskapets verdisett slik de satte det ut i livet og mitt var på kollisjonskurs. Siden har jeg vært med på gode verdiprosesser, revitalisering og bevisstgjøring av verdier. Noe har lykkes, annet har ikke det.

På det personlige plan har jeg ikke hatt noe bevisst forhold til verdiene mine. Når jeg begynner å grave ser jeg likevel at verdier alltid har vært sentralt for meg, og jeg har besluttet at de skal defineres. På vei til jobb, om kvelden, mens jeg leser, hører foredrag, jobber eller nyter familietid. I alle disse situasjonene har jeg jobbet med å formulere de verdiene som preger mitt liv.

Verdier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varme – Integritet -Positiv – Sårbarhet – Selvstendighet
Dette er verdier jeg ønsker skal prege meg, mine valg og mine roller som mamma, kjæreste, venn, datter, søster og kollega. Det fine med verdier er at ordene kan representere innhold du bestemmer selv. Jeg har definert mitt innhold i disse ordene.

Varme – jeg ønsker å være en varm, kjærlig og raus mamma og kone. Det er vanskelig. Men jeg ønsker at omgivelsene mine skal oppfatte meg som et varmt menneske.

Intregritet – i dette begrepet legger jeg både ekthet og ærlighet. Det skal henge sammen. Rudyard Kipling har skrevet diktet «If» som gir mye farge til begrepet integritet. Jeg har erfart mangel på intregritet, ekthet og ærlighet hos meg selv og hos andre. Min erfaring er at det er lettere å tilgi andre enn seg selv. Dette er erfaring som er dyrkjøpt, men verdifull og som jeg vil ta med meg videre.

Positiv – «Det er bregrensa hvor dritt det kan gå!» sier Harald Rønneberg. Min egen versjon er «Hvor gæærnt kan det gå?» I møte med mennesker og utfordringer vil jeg bruke de positive brillene. Ikke de negative og kritiske. Det har betydd en og annen smell frem til nå, og vil gjøre det igjen, men lønner seg i det lange løp. Litt som at det blir billigere å kjøpe rimelige flybilletter fremfor dyre fleksible, selv om det betyr en og annen billett som må kjøpes på nytt.

Sårbarhet – jeg må våge å være sårbar for hvis jeg ikke kalkulerer inn risiko for feilskjær og store og små blundere vil jeg ikke våge noe som helst. Erfaring må gi meg tykkere hud på enkelte områder, men om jeg ikke våger være sårbar vil jeg aldri erfare. Brene Brown har i en TED Talk udødeliggjort begrepet sårbarhet. Hvis du ikke har sett den enda bør du bruke 20 minutter på den. Link finner du nederst.

Selvstendighet – Til tross for min avhengighet av menneskene rundt meg må jeg være selvstendig. Valgene mine er mine, råd er kun råd. Det er jeg som skal leve med valgene, og derfor må selvstendighet være en av byggesteinene mine.

Dette er mitt verdisett. Litt udefinert frem til nå, men likevel verdier som har fulgt meg fra jeg var liten og frem til nå. Disse skal hjelpe meg til å nå målet mitt om at når jeg sitter på sykehjemmet og ser tilbake så skal jeg tenke på at jeg gjorde gode valg, gjorde nok av de rette tingene og lite nok av de ikke så rette.

De fleste av oss har standarder vi lever etter, men har du definert dine? Har du et klart verdisett som du har satt ord på og som du lever etter? Hvis ikke synes jeg du skal gjøre det. Det tar ikke lang tid og krever ikke mye av deg, men gevinsten med å ha det definert og avklart er stor.

Til min verdiprosess har disse bøkene og videoene vært til god hjelp:
Great by choice – Jim Collins og Morten T Hansen
Bli best med mental trening – Erik Bertrand Larssen
Raushetens tidKathrine Aspaas
Supergirl Merete Lütken
The silent heroes – foredrag av Anna Kirah (video)
The power of vulnerability – foredrag av Brene Brown (video)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *