Irriterer du deg også over at de siste minuttene av «Skal vi danse» eller andre familieprogrammer vies til en teaser om hva som kommer på nyhetene? Eller at Sporten informerer oss om at det er «God kveld Norge» som kommer etter dem? Det er fordi TV2 blander målgruppene sine, og fordi du antakelig tilhører bare en av dem. Enten dem som vil se «Skal vi danse» og som ikke ønsker at barna dine skal eksponeres for nyhetene. Eller du ønsker å få siste nytt om Petter Northug og du vil vite om Liverpool vant, og driter i Dorthe.
På nett ser jeg mye av dette. Blanding av målgrupper. Det gir seg uttrykk i at mange poster samme informasjon, deler samme artikler og linker i alle sosiale nettverk de deltar i.
Er du bevisst dine målgrupper?
Har du de samme menneskene som følgerne på Twitter som venner på Facebook og kontakter på LinkedIn? Og hva med de som følger deg på Instagram? Hvis du i tillegg bruker Foursquare og Pinterest har du antakelig i alle fall tre hensyn å ta:
- Er alle interessert i denne informasjonen?
- Vil alle forstå og ha nytte denne informasjonen?
- Driver jeg med oversharing?
Er alle interessert i denne informasjonen?
Svaret på det spørsmålet vil nok alltid være nei. Det er alltid noen som ikke vil ha interesse av statusoppdateringen din, linken du poster eller bildet du deler. Vurderingen må være om det du bidrar med kommer til å skape engasjement. Er statusoppdateringen din at du har ryddet ut av oppvaskmaskinen og nå skal sette i gang med å støvsuge er antakelig engasjementet begrenset. Dette er aktiviteter alle driver med, og det gir oss ikke så mye å vite at andre gjør det også. Det vet vi jo. Er statusoppdateringen din av typen som kun viser ønske om engasjement, men ikke gir noe informasjon? Feks «Drit og dra, nå er jeg sur!» Da er sannsynligheten høy for at lytterne dine er delt i to. De som blir nysgjerrige og litt irritert spør hva du er sur for, og de som velger å hide statusen eller i verste fall alt du deler.
Å automatisk dele alle linker på tvers av alle nettverkene dine er generelt en dårlig idè. Har du lest en bra artikkel på Harvard Business Review? Antakelig er twitterflokken og LinkedIn-nettverket et bedre publikum enn gamle klassekamerater og tanter på Facebook. Og situasjonen vil være motsatt når du poster en hysterisk morsom Youtube-video.
Oversharing… Det krever egentlig en helt dedikert blogpost. Eventuelt kan du lese denne fra Mashable. Så jeg skal nøye meg med å si at alt som sies på nett, lukket Facebookprofil eller ikke, bør bestå Dagblad-testen. Ville du tålt at det du skriver havner på forsiden på Dagbladet? Og ville verden tålt det? Er du midt i et samlivsbrudd tror jeg du skal lete lenge etter en samlivsterapeut som anbefaller at prosessen deles på Facebook, eller at bilder av inventar man skal avklare eierskap til deles på Instagram. Oversharing kan være irriterende og pinlig. Men det kan også gjøre skade. Tenk deg barna som scroller seg ned igjennom mamma`s timeline på Facebook og finner ukvemsord om pappa…
Vurder og beslutt, ikke vær automatisk.
Så jeg vil anbefale å gjøre en vurdering av hvor innholdet du vil dele egner seg, unngå å irritere og generere «hiding». Kjenn ditt publikum. Det er forskjell på kollegaer, familie, perifere forretningskontakter og venner fra ungdomstiden. Facebook tilbyr lister og du kan tilpasse hvem som skal se innholdet ditt. Bruk det! Ikke velg automatisk tvitring av LinkedIn-oppdateringer eller feed tweetsene dine inn på Facebook. Ta en overveid beslutning hver eneste gang.